MINI JCW S2000 vs. MINI Cooper S Countryman

Závodní speciál JCW S2000 je postaven na základech civilního MINI Countryman. Jaké rozdíly jsou patrné na první pohled mezi těmito dvěma vozy?

Na první pohled je vidět, že karoserie závodního speciálu je širší s řadou funkčních aerodynamických dílů. Otvory v předním nárazníku a masce přivádí čerstvý vzduch na chladiče. Kapota, uchycená rychloupínáky pro snadnou manipulaci, disponuje rovněž řadou otvorů sloužících k odvodu horkého vzduchu z motorového prostoru. Široké nástavce blatníků musí pojmout široká kola. Nasávač na střeše přivádí vzduch do kokpitu vozu. Celá karoserie je odlehčena a zbavena pro závod zbytečných dílů.


Autor: Tomáš Čanda

MINI JCW S2000 a MINI Cooper S Countryman

Při pohledu z boku je patrná nižší světlá výška závodního speciálu s nastavitelnými tlumiči, naopak civilní Countryman je určen pro výlety do lehkého terénu.


Autor: Tomáš Čanda

1000 Kč za založení účtu

Tisícovka, která leží doslova na zemi. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát kartou a tisícovka je vaše. To mě zajímá.

boční pohled

Zadní partie, konkrétně páté dveře, jsou osazeny spoilery, přičemž ten na civilním MINI plní zejména estetickou funkci, naopak křídlo závoďáka generuje přítlak na zadní nápravě.


Autor: Tomáš Čanda

Křídlo vs spoiler

Oba MINÍci používají 18 palcová hliníková kola, jeden závodní disky ATS se závodními pneumatikami MICHELIN, ten druhý originální disky z katalogu MINI se silničním obutím. Pod koly se nachází diametrálně odlišný brzdový systém. Závodní vůz využívá komponent AP-Racing Prodrive s drážkovanými kotouči a závodním brzdovým obložením.


Autor: Tomáš Čanda

kola a brzdy

Na zádi opět vidíme přítomnost rychloupínáků dveří, oko pro odtažení pod nárazníkem a závodní výfukový systém. Civilní verze nic takového nemá.


Autor: Tomáš Čanda

zadní partie

Po otevření dveří řidiči civilního Countrymanu nic nebrání naskočit do útulného interiéru. Posádka závodního vozu musí překonat homologovanou ochranou klec z chrom-molybdenových trubek.


Autor: Tomáš Čanda

pohled do interiérů

Palubní deska civilního vozu oplývá řadou ukazatelů a spínačů. Pracoviště závodního vozu je zbaveno všeho nepotřebného. Palubní deska je zde poflockována, aby v předním skle neodrážela slunce. Řada spínačů je umístěna mezi řidiče a navigátora. Kůže a příjemné plasty, které má civilní vůz, musely ustoupit karbonu v případě závodního vozu. Tam je patrný obnažený skelet plechové karoserie z důvodu úspory hmotnosti.


Autor: Tomáš Čanda

palubní desky

Sedadla obou vozů jsou další kapitolou na téma rozdíly. Anatomicky tvarovaná komfortní sedadla potažená kůží a obohacená o výhřev najdeme logicky v civilním vozu. Závodní vůz má pouze dvě sedačky namísto čtyř. Jedná se o lehké skořepinové sedačky uchycené v kabině tak, aby byly co nejníže a pokud možno co nejvíce středu auta, kvůli rozložení hmotnosti automobilu. Sedačky jsou doplněny o závodní bezpečnostní pásy, které udrží posádku v sedadlech i v případě těžké havárie. Tyč řízení je prodloužena a nastavena nábou pod volantem, aby na něj řidič dosáhl z důvodu již zmíněného umístění sedadel. V zadní části kabiny bychom našli ukotvená náhradní kola pro případ defektu a bezpečnostní nádrž na palivo. Samozřejmostí pro každý závodní vůz je integrovaný hasící systém.


Autor: Tomáš Čanda

sedadla

Ten nejzajímavější rozdíl, který nelze fotoaparátem zachytit, spočívá v jízdním projevu obou vozů.

Podívejte se na reportáž z představení MINI JCW S2000.

Podobné články:

Napsat komentář

Neomezené volání a porce dat za 327 Kč

Neplatíte zbytečně moc za svůj mobil? Podívejte se, jak mít neomezené volání a slušnou porci dat za bezkonkurenčních 327 korun.