Crash test Jaguar XF (video)

Z crash testů Euro NCAP jsme pro vás vybrali tři luxusní automobily. Dnes se podíváme na sedan XF od Jaguaru a v příštích dílech na off road Jeep Grand Cherokee a coupé třídy C od Mercedesu. Kolik hvězdiček získal Jaguár?

Testy Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) se netýkají jen samotných nárazových zkoušek – tzv. crashtestů, ale hodnotí se i ochrana chodců a aktivní bezpečnost automobilu, tedy stabilizační a podobné systémy. Po BMW řady 1, které získalo 5 hvězdiček vám přinášíme další luxusní automobily. Tentokrát Jaguar FX.

Jaguar XF (kategorie: vyšší střední třída)

Dospělý cestující

  • Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu stabilní. 
  • Dobrá ochrana kolen a stehenních kostí u řidiče i spolujezdce.
  • Konstrukce přístrojové desky představuje možné riziko zranění kolen, stehenních kostí či pánev.
  • Při bočním bariérovém testu získalo vozidlo maximální počet bodů, všechny oblasti těla byly dobře chráněny. 
  • Při více závažném bočním nárazu do sloupu došlo ke stlačení žeber figuríny, čímž se projevila slabá ochrana hrudníku. 
  • Sedadla a opěrka hlavy jsou po testu v roce 2010 lehce změněny. Test byl proto zopakován a výsledky v případě nárazu zezadu naznačily průměrnou ochranu proti zranění hyperextenze krku (zranění krční páteře).

Video crash test  Jaguar XF (2010)

Ochrana dětí

  • Při čelním nárazu nepřekročil pohyb figurín, sedících po směru jízdy v dětských autosedačkách, kritickou mez.
  • Při bočním nárazu byly obě figuríny dobře zadrženy bočnicemi sedaček.
  • Airbag spolujezdce není možné vypnout, takže na přední sedadlo nemůže být umístěna dětská autosedačka instalovaná proti směru jízdy. Výstražný štítek, který by na toto upozorňoval, nebyl dostatečně zřetelný.

Autor: Euro NCAP

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

XF čelní náraz

Ochrana chodců

  • FX je vybaven aktivní kapotou. Když senzory v nárazníku detekují, že došlo ke kontaktu s chodcem, systém airbagů zvedne kapotu, čímž zvětší její odstup od motoru. Tento dodatečný prostor nabízí hlavě chodce lepší ochranu. Když bylo vozidlo v roce 2010 testováno, nebyl systém tak citlivý, jak by Euro NCAP požadovalo. Jaguar prvek upravil tak, že vozidlo nyní spustí systém, pokud dojde k nárazu s chodcem jakékoliv velikosti a v jakékoliv rychlosti. Test byl tedy opakován se zapnutým systémem. Výsledky jsou výrazně lepší, a to zejména v oblasti kapoty, kam by pravděpodobně mohla dopadnout hlava dítěte. 
  • Většina testovaných oblastí naznačila, že ochrana hlavy byla dobrá.
  • Jako u předchozího testu nabídl nárazník nohám chodce dobrou ochranu a získal maximální počet bodů, ale přední hrana kapoty byla nevyhovující a nezískala žádný bod.

Autor: Euro NCAP

XF boční náraz

Aktivní bezpečnost

  • XF je vybaven elektronickým stabilizačním programem (ESP) ve standardní výbavě. Signalizace nezapnutí bezpečnostních pásů je na obou předních sedadlech a je také součástí standardní výbavy. 
  • Aktivní tempomat s omezovačem rychlosti je součástí standardní výbavy, ale nesplňuje požadavky Euro NCAP, a proto nebyl bodován.

Hodnocení Euro NCAP: 4 hvězdičky

Celkové hodnocení
Dospělí 79 %
Děti 73 %
Chodci 62 %
Bezp. systémy 71 %
Jak je pro vás při výběru auta důležitá jeho bezpečnost?

Podobné články:

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.